This is default featured post 1 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.
This is default featured post 2 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.
This is default featured post 3 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.
This is default featured post 4 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.
This is default featured post 5 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.
Friday, March 27, 2020
Tuesday, March 24, 2020
Tuesday, January 14, 2020
Part 7 Economics PI, PDI, PCI, GCF ,GDP By Md kashif hayat
1 Define personal income ?
Ans = It is the sum of all the incomes received by all the households during a given period say financial year. 
2 Mathematical formula for personal income is ?
Ans ,PI = NI + income received but not earned - income earned but not received
3 What is PDI define it ?
Ans = measures the after-tax income of persons and nonprofit corporations.
Or
 If the personal tax payments and Non tax payments are deducted from personal income PDI is obtained. 
4 Define mathematical formula for PDI ?
Ans = PI - Personal tax payments - Non tax payments 
5 What is the full form of PCI ?
Ans = Per capita income 
6 Define PCI ?
Ans = It is generally calculated by dividing the total national income ( GDP)  by total population.It serve as an indicator of a country's living standard. 
( Note = It is not the average income because it includes working and non working peoples and child.) 
7 Define GDP deflator/Implicit price deflater ?
Ans = The GDP deflator is a measure of the level of prices of all new, domestically produced, final goods and services in an economy in a financial year.
8 What is the mathematical formula for GDP price deflater ? 
Ans = GDP price deflater = ( Nominal GDP / Real GDP)*100
9 What is the full form of GCF ?
Ans = Gross Capital formation 
10 Define GCF ?
Ans = It is defined as the new investment addition to the fixed assets, plus the net change in inventions. 
Friday, January 10, 2020
Part 6 Economics Some important Organization and terms by Md kashif hayat
1 What is the full form of PI ?
Ans = Personal income 
2 What is the full form of PDI ?
Ans = Personal Disposable income 
3 What is the full form of PCI ? 
Ans = Per Capita income 
4 what is the full form of GCF ? 
Ans = Gross capital formation 
5 What is the full form of IFI ? 
Ans = international financial institution 
6 what is the full form of IBRD ? 
Ans = The international bank for reconstruction and development 
7 What is the full form of IDA ? 
Ans  = The international development association 
8 What is the full form of IFC? 
Ans = The international finance corporation 
9 What is the full form of MIGA ? 
Ans = The multilateral investment guarantee agency 
10 What is the full form of ICSID ? 
Ans = The international center for settlement of Investment disputes 
11 What is the full form of IMF ? 
Ans = International Monetary fund 
12 What is the full form of AIIB ?
Ans = Asian infrastructure investment bank 
13 What is the full form of ADB ? 
Ans = Asian Development Bank 
14 What is the full form of NDB ?
Ans = New development bank 🏦 
© Md kashif hayat 
Thursday, January 9, 2020
Part 5 Economics NDP and NNP questions and answers Md kashif hayat
1 What is the full form of NDP? 
Ans = Net domestic products 
2 what is NDP? 
Ans = The net domestic product (NDP) equals the Gross Domestic product (GDP) minus depreciation  on a country's capital goods ( source Wikipedia) 
3 What is the mathematical formula for NDP? 
Ans =NDP= GDP - D 
4 Define depreciation in economics? 
Ans. Due to use or wear and tear when the monetary value of an assets decreases with passing time is known as depreciation. 
5 Define the full form of NNP? 
Ans = Net national product
6 What is NNP? 
Ans = The value of all finished Goods and services produced by a country's citizens in foreign territory and within the territory of own country is known as NNP. 
7 which term is technically treated as national income? 
Ans = NNP 
8 what is the mathematical formula for NNP? 
Ans = GNP - D ( depreciation) 
© Md kashif hayat 
Wednesday, January 8, 2020
Economy part 4 Important Question on NFFI
1 What is NFFI ? 
Ans = Difference between a nations  GNP-GDP
2 Which is calculated as the difference between the total amount that a country's citizens + company earn abroad, and the total sum of amount that the foreign citizens +companies Eran in the country 
Ans = NFFI 
3 what is the full form of NFFI?  
Ans = Net foreign factor income 
4 In mathetical term NFFI? 
Ans= NFFI = GNP-GDP. 
5 What is the full form of BEA? 
Ans = Bureau of economic analysis 
© Md kashif hayat 
Sunday, January 5, 2020
Economy part 3 Important questions on GNP by Md kashif hayat
1.What is the full form of GNP? 
Ans= Gross National Product
2 How can GNP be calculated? 
Ans= It can be calculated by the total value of all the final products and services produced in a given period by a countrys resident. 
3 What is Net Exports? 
Ans= It is the difference between what a country exports ( X) - any imports ( M) of goods and services produced within a financial year. 
Note = GNP is final Goods produced by the citizen of a country irrespective of where they produced. 
4 Define the formula of GNP? 
Ans= GNP=GDP+NFFI ( X-M)  
here, X = Income from abroad, M= foreigners income from India 
NFFI = Net foreign factor income 
5 Define NFFI? 
Ans = it is the difference between a nations GNP and GDP 
© md kashif hayat 
Saturday, January 4, 2020
part 2 Important economy Questions and answers on GDP by Md kashif hayat
1 Define GDP 
Ans = It is the market value of all final goods and services produced within a financial year by factors of production located within a country, or simply total market values of country output. 
2 How can GDP be estimated? 
Ans = GDP can be estimated at both factor cost and market price. 
3 What is factor cost? 
Ans= It is the price of commodity from producer side. 
4 What is market price? 
Ans = When indirect taxes imposed on commodity it is called market price. 
5 Define the formula of factor cost? 
Ans = FACTOR COST = MARKET COST + SUBSIDIES - INDIRECT TAXES 
6 define the formula for Market cost? 
Ans = FACTOR COST - SUBSIDIES + INDIRECT TAXES 
7 Define the formula for GDP? 
Ans = GDP = C ( consumption expenditure of households)  + GI ( gross investment by firms)  + G ( Government expenditure)  + ( X-M)  ( Value of exports - value of imports) 
or GDP=C+GI+G+(X-M) 
© Md kashif hayat 
Friday, January 3, 2020
10 Important economy mcq on National income part 1 Md kashif hayat
1 Financial year start and end on? 
Ans = 1 April to 31st March 
2 Which is used to measure the size of economy and level of country's economic performance. 
Ans = National income 
3 Which is used to make international comparison of people's living standerds? 
Ans = National income 
4 Important methods for calculating national Income is? 
Ans= GDP, GNP, NDP, PDI
5 Total money value of all final goods and services produced in a financial year is known as? 
Ans = National income
All rights reserved © Md kashif hayat 





 
 
   
  








